18 september, 2013

bezoek aan de school 9-17 september 2013




Vandaag vers van de pers een kort reisverslag en foto's van het gevorderde herstel aan de school. De afgelopen dagen verbleven Kees en Carla van der Laan-Engelbert en past.Jaap Spaans in Pidberiztsi, Ukraine.
De lagere/middelbare school is bedoeld voor kinderen van 4 tot 16 jaar. Er zijn flink wat klassen (ca. 20). Met het geschonken geld is ontzettend veel gebeurd. Allereerst is het ketelhuis hersteld en zijn nieuwe ketels geplaatst. Ondergronds is het ketelhuis met de school verbonden. De klassen op eerste verdieping en de bovenverdieping zijn nu allemaal van nieuwe kunststof kozijnen en drievoudig glas (vanwege de temperatuur in de winter) en nieuwe verwarming voorzien. Daardoor kan deze winter eindelijk les gegeven worden. We bezochten alle klassen. De kleintjes krijgen meteen al engelse les. In West-Ukraine begrijpt men dat de jongere generatie aansluiting zal zoeken bij het westen en dan is begrip van de engelse taal en het Latijnse schrift (moedertaal in Cyrillisch) onontbeerlijk. Veel personeel in restaurants probeert een woordje engels te spreken en dan is het geweldig om de kleuters al spelenderwijs Engels te zien leren.


Nieuwe ramen en kozijnen
 over de gehele eerste verdieping
Oostzijde met nieuw dak (2010)
en nieuwe verwarming (2013

asbest en golfplaten zuidzijde
nieuwe ketelhuis
nieuwe verwarming -25-proof
oude verwarming verwarmde niet



beste zangeres van de school -:)










Laptop komt goed van pas

Op 10 september hebben Kees en Carla aan de directeur van de school een laptop aangeboden. Nu bleek er juist internet geïnstalleerd te zijn. Een voormalige leerling, werkzaam bij een energiemaatschappij, heeft draadloos internet aangelegd. Computers zijn zeer oud en de gift was dan ook meer dan welkom! Stevig achter slot en grendel en voorzien van Windows 8 (in het Cyrillisch natuurlijk).
Aanbieden van de laptop aan rector Petro Najchuk 
(links op de foto actieleider past.J.Spaans)



















Gym- en sportzaal, een apart project

Toch moet er nog heel veel gebeuren. We hebben de leiding gevraagd offertes op te vragen voor herstel van de gym- en sportzaal. Die is echt in erbarmelijke staat en feitelijk niet bruikbaar. Naast kapotte toiletten, is de vloer vol splinters en ongeschikt om op te sporten zo.
We hebben besloten dit als een apart project te gaan voeren en hiervoor geld te gaan werven. Zoals gezegd vraagt de schoolleiding hiervoor offertes op. U kunt uw giften nu al overmaken op ons bankrekeningnummer ovv "sportzaal schooltje".



Dak vervangen

Ondertussen baart het dak ons de nodige zorgen, In 2010 is er weliswaar een gedeelte van het dak vernieuwd (de hoofdingang), maar de rest van dit grote gebouw is nog steeds bedekt met asbesthoudende platen en golfplaten. De leiding houdt de kinderen weg van de zolders... Maar de asbestplaten beginnen af te brokkelen. We hebben de school toegezegd de generieke gelden daarvoor te willen bestemmen. U kunt uw giften blijven overmaken op ons bankrekeningnummer! Onze hartelijke dank weer aan de gulle gevers!

We houden u op de hoogte van de vorderingen!

Geen opmerkingen: